Rugklachten

Heb jij weleens een zeurende of stekende pijn in je onderrug of rond je schouderbladen en lijkt dit maar niet over te gaan? Heb je door jouw rugklachten minder energie voor leuke dingen? Rugpijn is heel vervelend en hindert je bij jouw dagelijkse, vaak vanzelfsprekende activiteiten. Hoe kun je jouw klachten verminderen en hoe zorg je ervoor dat je pijnvrij blijft? Oefentherapie Cesar helpt je hierbij.

Je rug vervult een belangrijke functie voor je lichaam. De wervelkolom draagt je romp, zorgt ervoor dat je rechtop blijft staan, vangt krachten op en zorgt ervoor dat je kunt bewegen. Blijf niet rondlopen met rugpijn, want als je niets doet, wordt het vaak alleen maar erger.

Het onstaan van rugklachten

Wanneer je wilt dat jouw rugklachten verminderen, is het belangrijk om te weten waar deze vandaan komen. Het kan zo zijn dat een of meerdere wervels versleten zijn of dat de drukverdeling van de tussenwervelschijven niet meer klopt, waardoor de schijf als het ware naar buiten wordt geduwd (een hernia). Ook vergroting van de natuurlijke hollingen (lordose) en bollingen (kyfose) van de wervelkolom kan een oorzaak zijn van pijn in de rug. Met een uitgebreid gesprek en een aanvullend onderzoek krijgen we hier helder inzicht in.

Word je bewust van je houding

Binnen het behandeltraject kijken we altijd naar het geheel. Vaak ligt de oorzaak niet alleen bij de klacht zelf, maar komt deze voort uit iets anders (bijvoorbeeld een verkeerde werk- of zithouding). De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten, maar voor het grootste deel ook op bewustwording. Je leert hoe je jouw houding kunt verbeteren, want uiteindelijk moet je het toch zelf doen.

Tijdens het behandeltraject leer je:

  • Hoe je het beste kunt staan, zitten en bewegen
  • Hoe je de aangeleerde houding het beste kunt toepassen in het dagelijks leven
  • Hoe je bepaalde spiergroepen versterkt en ontspant

Voorkom rugklachten

Voorkomen is beter dan genezen. Heb je nog geen rugklachten, maar ben je bang dat je deze in de toekomst wel ontwikkelt (bijvoorbeeld vanwege je beroep), of heb je slechts af en toe pijn in de rug? Ook dan kun je terecht bij Oefentherapie Beweeg-wijs. We gaan samen preventief aan de slag met het verbeteren van jouw houding.