Scoliose

Wanneer je van achteren op de rug kijkt, hoort de wervelkolom eruit te zien als een rechte lijn. Bij een scoliose is dit niet het geval. Er zitten dan een of meerdere bochten in de rug en soms is er sprake een draaiing van de wervels. Een scoliose kan niet alleen lichamelijke problemen veroorzaken, maar ook schaamte of onzekerheid zijn vaak onderdeel van de klacht. De oefentherapeut helpt je om hier iets aan te doen.

Hoe onstaat een scoliose?

Vaak wordt een scoliose door ouders of de schoolarts geconstateerd bij kinderen in de groei. Dit kan meerdere oorzaken hebben en de ernst van de klacht is per patiënt heel verschillend. De wervelkolom raakt meestal al vervormt tijdens de groei, waardoor het vaak lastig is om überhaupt een oorzaak aan te wijzen. 

Hoe ontdek ik een scoliose?

Een scoliose veroorzaakt bij kinderen niet altijd direct lichamelijke problemen. Dit maakt het soms lastig om er op tijd bij te zijn. Het is daarom essentieel om kinderen, vooral tijdens de groei, goed in de gaten te houden om de ernst van de klachten (op latere leeftijd) te beperken.

Wat moet ik doen met een scoliose?

Heb je het gevoel dat je kind scheef staat of moeilijker beweegt? Dan is het belangrijk om dit door een professional te laten onderzoeken en om eventueel een behandeling te starten. Een scoliose kan de beweeglijkheid van de rug namelijk flink beperken. Wanneer sprake is van een draaiing van de wervelkolom, kan dit er zelfs toe leiden dat de organen in de verdrukking komen.

De behandeling

Ook bij volwassenen kan sprake zijn van een scoliose. De doelstelling van de behandeling is dezelfde als bij kinderen, namelijk:

  • Het verbeteren van de houding; leren opbouwen van de wervelkolom
  • Het versterken van buik- en rugspieren, waardoor de stabiliteit van de romp toeneemt
  • Het verbeteren van de mobiliteit

In de video `klachten door de opbouw van de wervelkolom en het bekken´ wordt kort uitleg gegeven over de scoliose.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies. Neem dan contact met mij op.